Als uw puppy ziek wordt
Als u een puppy aanschaft hoopt u natuurlijk dat het jarenlang een gezond maatje voor u en uw gezin zal zijn. Gelukkig is dit ook meestal het geval, maar soms wordt uw nieuwe puppy toch ziek.
De kans dat uw puppy ziek wordt is juist vrij groot de eerste tijd dat hij bij u in huis komt.
De overgang van uw puppy van een nest vol broetjes en zusjes naar zijn nieuwe huis is een hele stressvolle periode voor de pup. Dit maakt dat hij of zij extra vatbaar is voor ziektes. Ook moet hij het vanaf die tijd zonder de antistoffen uit de moedermelk gaan stellen. En verder is de kans groot dat uw diertje ziektes of parasieten uit het nest meeneemt. Dit kans zelfs bij de beste fokkers gebeuren!
De kans dat u die eerste puppytijd uw dierenarts een paar maal zal moeten bezoeken is dus best groot. Vergelijk hier de honden verzekeringen voor puppies.
Veel voorkomende ziekten bij puppies
Diarree bij puppies
Een jong puppy is erg gevoelig voor diarree. Stress door het verlaten van hun vertrouwde nest, verandering van voer en verschillende virussen en bacterien kunnen de boosdoener zijn. Vraag daarom altijd wat van het voer mee wat de fokker gaf als u uw puppy meeneemt. Zodat als u van voer wilt gaan veranderen dit langzaam kan gaan doen.
Kleine puppies die aan de diarree kunnen heel snel erg ziek worden door uitdroging. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts, zeker als de pup minder speels is, niet meer eet of er bloed bij de ontlasting zit!
Hoesten en benauwdheid bij puppies
Luchtwegproblemen bij jonge honden worden vaak veroorzaakt door ‘ kennelhoest’. Dit is een verzamelnaam voor verschillende virussen en bacterien die de klachten veroorzaken. De ziekte verloopt vaak mild en gaat bij volwassen honden vaak vanzelf over. Bij een puppy kan het zich echter gemakkelijlk tot longontsteking ontwikkelen. Zeker de kortsnuitige rassen als de bulldog of bordeauxdog zijn hier gevoelig voor.
Jeuk bij puppies
Als een pup jeuk heeft aan de oortjes is een spinachtig parasietje oormijt vaak de veroorzaken. Laat bij kriebeloortjes dan ook altijd de dierenarts de oren controleren. Met oordruppels of pipetjes in de nek is het probleem snel verholpen. Echter er zijn meer oorzaken van last van de oren zoals bacterien en gisten, ook hier heeft de dierenarts medicatie voor.
Jeuk op het lijfje wordt vaak veroorzaakt door vlooien die een pup meeneemt uit het nest. Soms ziet u de vlooien zelf wegspringen, maar vaker herkend u het aan zwarte korreltjes in de vacht. Dit zijn vlooienpoepjes. Er zijn vele vlooienmiddelen op demarkt. Echter niet alle middelen zijn geschikt voor jonge honden! Ook is er heel veel resistentie tegen vlooienmiddelen. Laat u daarom goed informeren door een goede dierenspeciaalzaak of uw dierenarts.
Jeuk kan verder ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld schurftmijt en schimmel. Het wisselen van de puppyvacht naar volwassenvacht kan jeuken. Ook moeten puppies wennen aan een halsbandje. Dit kan krabbelen aan de nek veroorzaken.
Wormen bij puppies
De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen (die zien er uit als spagetthie) en lintwormen (die er meer uitzien als rijstkorrels.
Als een puppy last heeft van wormen, zie je dit soms dit terug in de ontlasting of de anus van de pup, echter vaak ook niet, maar zitten de wormen wel in de darmen! Een puppy moet daarom regelmatig ontwormd worden. Bij de meeste middelen is het ontwormingsschema op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Hierna tot een half jaar elke maand. Vervolgens vier maal per jaar. Vraag bij het ophalen ook altijd het ontwormingsschema van de fokker na. Ontwormen kan gemakkelijk zelf, met veelal smakelijke tabletten of pasta. Ook zijn er pipetten die leeggedrukt moeten worden in de nek op de markt. Maar ook hier geld: niet alle middelen zijn geschikt voor puppies en er bestaat veel resistentie. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.
Mank pootje bij een puppy
Als een puppy pijn heeft aan zijn pootje bijvoorbeeld omdat hij gevallen is of er is iemand op gaan staan dan zal uw puppy het ongetwijfeld uitgillen, ook al is het meestal niet zo ernstig, zo zijn puppies nou eenmaal. Het beste is om even goed het pootje te controleren en als u niets geks ziet of voelt hier geen aandacht aan te schenken na een halfuurtje zal de pup in de meeste gevallen weer ronddartelen. Als u het puppy echter veel aandacht schenkt heeft hij heel snel in de gaten dat hij met zijn toneelspel uw aandacht weet te trekken. Als u echter twijfelt of het pootje gekneusd of gebroken is of na een half uur mankt de hond nog steeds, neem dat zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Een breuk op jonge leeftijd geneest meestal snel, mits hij goed gezet word anders zal de puppy hier altijd last van blijven houden.